Den Bosch

Den Bosch

Den Bosch (afkorting van 's-Hertogenbosch) is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De oppervlakte van deze stad is zo'n 39,98 km² en er wonen ruim 100.000 mensen. De gehele gemeente 's-Hertogenbosch heeft een oppervlakte van 91,26 km² en telt 141.906 inwoners. De stad zit al honderden jaren vol bedrijvigheid (zie de bedrijvengids voor Den Bosch van Bedrijfstelefoongids). De stad dankt haar officiële naam, 's-Hertogenbosch, aan de 'des hertogen bosch': het bos van hertog Hendrik I van Brabant.

Stadsrechten

Den Bosch kreeg in 1184 toestemming van Godfried II om stad te worden. In 1196 verleende hertog Hendrik I (zoon van Godfried) stadsrechten en de bijbehorende handelsprivéleges aan de stad. Hiermee werd 's-Hertogenbosch één van de vier hoofdsteden van het Hertogdom Brabant. De stad is dan ook één van de oudste steden van Nederland.

Vestingwerken

Aan het eind van de 12e eeuw begon de bouw van vestingwerken. Dit gebeurde nadat de stadsrechten aan 's-Hertogenbosch verleend waren. Rond 1225 werd dit voltooid en viel alleen nog het gebied rond de markt binnen de muren. Door de economische ontwikkelingen bleek deze eerste ommuring te klein en volgden enkele uitbreidingen van de stadsverdediging.

Ommuring

In 1250 was de stad Den Bosch flink gegroeid en besloot het stadsbestuur om de stad uit te breiden en van een nieuwe ommuring te voorzien. Hierdoor konden gebieden die al enige tijd buiten de stadsmuren lagen ook veilig binnen de muren liggen. De ligging van de twee waterpoorten die werden aangelegd, is nu nog steeds te zien. Deze zijn namelijk verwerkt in de huidige bestrating.

De culturele geschiedenis van Den Bosch

De geschiedenis van Den Bosch stond al in vroegere tijden in het teken van cultuur. Aan het einde van de 13e eeuw werd de Latijnse School voor kunst en wetenschappen opgericht in de stad. Mede hierdoor en de vele kloosters en kerken in Den Bosch werd de cultuur gestimuleerd. Door de samenwerking tussen kerken en kloosters en de scholen konden schilders en kunstenaars zich steeds verder ontwikkelen. Daarnaast stimuleerde het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap (welke nu nog steeds is gevestigd) muziek en kunst. Door deze grote ontwikkelingsmogelijkheden in zowel cultuur als kunst ontstaan er in de geschiedenis van Den Bosch enkele beroemde schilders, bijvoorbeeld Jeroen Bosch.

Terug naar overzicht