Tilburg

Tilburg

Tilburg is een stad in de provincie Noord-Brabant en is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Tilburg. Wat betreft het inwonertal is Tilburg de zesde stad van Nederland. Hieronder vindt u enkele archieven van Tilburg.

Stadsrechten

Op 18 april 1809 geeft koning Lodewijk Napoleon Tilburg stadsrechten wanneer hij de stad bezoekt tijdens een rondreis door Nederland. Tilburg heeft op dat moment 9465 inwoners.

Textielindustrie

Rond 1500 bestond Tilburg uit een aantal dorpskernen. Rondom deze dorpen werden op de uitgestrekte heidevelden veel schapen gehouden wat veel wol opleverde. Hierdoor ontstond de textielnijverheid in Tilburg. In die tijd vonden veel Tilburgers werk als wever, scheerder of spinner. Door de eeuwen heen is Tilburg uitgegroeid tot het belangrijkste textielcentrum van Nederland.

De Tilburgse kermis

Al sinds 1939 wordt de kermis in Tilburg gehouden in de laatste week van juli. Inmiddels is deze kermis uitgegroeid tot een groot evenement dat jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers trekt.

Eerste stoommachine in Tilburg

In 1827 plaatst Pieter van Dooren de eerste stoommachine, afkomstig uit Verviers, in zijn wolspinnerij die is opgericht in 1825. Onder de Tilburgse textielarbeiders breken vervolgens protesten uit. In 1975 werd besloten dat de wolspinnerij moest worden gesloopt.

Museum De Pont

Museum De Pont is een verbouwde wolspinnerij voor de moderne kunst. De Pont is een museum voor beeldende kunst uit zowel binnen- als buitenland en is vernoemd naar de zakenman en jurist mr. J.H. de Pont (1915-1987). Het museum behoort tot de best bezochte kunstmuseums in het zuiden van ons land.

Terug naar overzicht