Typisch Brabantse gerechten

Elke regio heeft haar eigen producten, gewoontes en gerechten. Zo ook natuurlijk Brabant. Brabanders staan voornamelijk bekend als echte genieters, zo kunnen Brabanders lekker genieten van bijvoorbeeld een barbeque. Eten is dan ook een belangrijke factor voor het lekker Brabants genieten, de barbeque staat dan ook geregeld aan. Met typische Brabantse kost kunt u lekker traditioneel Brabants genieten. Het bestaat vaak uit lekkere ambachtelijke vleesgerechten, dus voor de echte vleeseter zijn deze gerechten ideaal.

Vleesgerechten

Het bekendste Brabants gerecht is natuurlijk hét Brabantse worstenbrood. Het is een erg populaire snack die bestaat uit kruidige zelfgemaakte gehaktvulling gerold in een lap bladerdeeg. Om het Brabants worstenbroodje echt af te maken, wordt er curryketchup in het broodje verwerkt. Een ander bekend gerecht is Brabantse balkenbrij (bloedworst). Oorspronkelijk is bloedworst ontstaan omdat de boeren vrij arm waren en verspilling tegen moesten gaan. Zo werd slachtafval gebruikt wat normaliter weggegooid werd. Afvalvlees werd samengevoegd en zo ontstond bloedworst. Tegenwoordig is het een echte winterse delicatesse. Boerenzult is een soortgelijk vleesgerecht. Boerenzult bestaat voornamelijk uit vlees uit de kop van het varken. Boerenzult is ambachtelijk en heerlijk.

Andere gerechten

Een ander heel bekend Brabantse delicatesse is een Bossche bol of 'sjekladebol'. Een Bossche bol is een specialiteit uit Den Bosch. De Bossche bol bestaat voornamelijk uit soezenbeslag, gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade. Een ander nagerecht wat traditioneel Brabants is, is hangop. Hangop is een melkproduct dat wordt bereid uit karnemelk of yoghurt. Voordat het grootschalig werd geproduceerd, gebruikte de Brabantse gezinnen een vochtige theedoek en lieten de karnemelk of yoghurt door het doek lekken. Als resultaat kreeg men een melkproduct met een kwarksmaak.

Bezoek ons Brabant en geniet

Heeft u ook honger gekregen na het lezen van het artikel? Neem een dag vrij, bezoek de prachtige steden en dorpen in Brabant, ga winkelen en ontdek de lekkerste Brabantse gerechten. Wij Brabanders verwelkomen u graag, iedereen heeft immers het recht om lekker traditioneel Brabants te genieten.

Het mooie weer komt eraan, vind hier alles voor de barbeque. >>

Terug naar nieuwsoverzicht
Dagje weg Lees meer >>
Energieleverancier kiezen Lees meer >>
Zelf thuis bakken in Brabantse stijl Lees meer >>
Het perfecte kerstpakket Lees meer >>
Interieur & verlichting Lees meer >>
Tilburg Lees meer >>